Marmolada z dyni, pigwy i skórki pomarańczowej

Nap

publikacja 05.09.2013 00:00

Przepis na pyszną marmoladę nadesłała Henryka Banaszczyk z Gospodarza.

Dynia bardzo dobrze smakuje zarówno na słodko jak i ostro Dynia bardzo dobrze smakuje zarówno na słodko jak i ostro
Agnieszka Napiórkowska /GN

Składniki:

1 średnia dynia (około 1-1,5 kg)

0,5 kg pigwy

słoiczek skórki pomarańczowej (poniżej przepis, jak ją przygotować)

cukier - w zależności, jaką kto lubi słodkość

Wykonanie:

Pigwę wydrążyć pokroić w ćwiartki i zagotować w wodzie (wody powinno być niewiele - tylko tyle, by przykryła owoce). Po zagotowaniu zmniejszyć płomień i gotować jeszcze chwilę, aż lekko zmięknie. Następnie odcedzić i przetrzeć przez sitko. Podobnie zrobić z dynią. Obrać, wydrążyć, pokroić, zagotować i przetrzeć. Przetartą pigwę i dynię połączyć. Dodać do nich słoik skórki pomarańczowej, pokrojonej w kostkę. Wymieszać. Wszystko razem zagotować. Na koniec dodać cukru do smaku. Gorący mus włożyć do wyparzonych słoików i zawekować. Skórkę pomarańczową można zastąpić cytryną.

Jak przygotować skórkę pomarańczową, cytrynową?

Skórkę moczyć w wodzie przez 24 godziny. Wodę odlać. Skórkę odsączyć. Dodać tyle cukru, ile skórka waży. Skórkę wraz z cukrem i odrobiną świeżej wody zagotować i odstawić na dobę. Na drugi dzień znów zagotować. I znów odstawić na dobę. Po trzecim zagotowaniu przełożyć do słoiczków i zawekować.