Zupa grzybowa ze stokrotkami

nap

publikacja 11.09.2013 07:01

Przepis przysłała pani Maria ze Skierniewic.

Stokrotki nadają zupie wyjątkowego smaku Stokrotki nadają zupie wyjątkowego smaku
Barbara Jaworska /GN

Produkty:

1-1,2 l wywaru (także z kostki bulionowej)

kilka suszonych grzybów

szczypta kminku

1 łyżka kaszy manny

garść listków i kwiatów stokrotki

pęczek młodej cebuli (dymki) ze szczypiorem

sól, pieprz, szczypiorek

4 jaja

2 łyżki masła

Wykonanie:

Grzyby ugotować w wywarze razem z kminkiem. Gdy zmiękną, dodać kaszę mannę zrumienioną na suchej patelni i gotować 10 minut. Dodać wypłukane, drobno pokrajane stokrotki i zagotować. Zupę przyprawić drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na maśle jajecznicę. Posiekać dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałożyć do głębokich talerzy po łyżce jajecznicy, posypać posiekaną dymką i na to wlać zupę ze stokrotek.