Zupa krem z marchwi

nap

publikacja 19.09.2013 13:40

Przepis otrzymaliśmy od Małgorzaty Mroczko-Napiórkowskiej.

Atutem zupy marchwiowej jest nie tylko jej kolor, ale i smak Atutem zupy marchwiowej jest nie tylko jej kolor, ale i smak
Agnieszka Napiórkowska /GN

Składniki: 
100 g cebuli
500 g marchwi
15 g oliwy
650 ml wody
1 kostka bulionu warzywnego
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
100 g kwaśnej śmietany 
ew. 2-3 krople sosu Worcester
 
Wykonanie:
Cebulę i marchew pokroić w kostkę, udusić na oliwie około 10 min., dodać resztę składników (oprócz śmietany) i gotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem. Dolać śmietanę i sos Worcester. Podawać z prażonym słonecznikiem.