Nie tylko frytki

mk

publikacja 05.10.2013 02:43

W czwartek 3 października w szkole w Łaguszewie odbył się Dzień Ziemniaka połączony z degustacją ziemniaczanych potraw.

Degustacja ziemniaczanych potraw Degustacja ziemniaczanych potraw
Marcin Kowalik /GN

Organizatorem imprezy środowiskowej były Publiczna Szkoła Podstawowa i Publiczne Gimnazjum w Łaguszewie, podlegające pod Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Oświaty w Gminie Kocierzew Południowy. To kolejna inicjatywa placówek, których dyrektorem jest Marcin Kosowski. Do wspólnej zabawy zaproszono również dzieci z podstawówek w Błędowie i Gągolinie Południowym, a także podopiecznych Stowarzyszenia Centrum Wolontariatu "Nadzieja" w Łowiczu.

Największą atrakcją cieszyła się degustacja potraw z ziemniaka. A tych było mnóstwo do wyboru. Każda klasa łaguszewskich szkół - z pomocą rodziców uczniów - przygotowała stół pełen różnorodnych ziemniaczanych dań. Sałatki z ziemniaka, zapiekanki, zupy, kluski i placki ziemniaczane najpierw były poddane ocenie jury. Najlepszy zestaw frykasów z ziemniaka przygotowali drugoklasiści z podstawówki. Tarta wegetariańska, zapiekanka chłopska i pieczone ziemniaki z rozmarynem zdobyły podniebienia oceniających, choć gdy do stołów mieli dostęp już wszyscy, najszybciej znikały z półmisków frytki i chipsy.

Uczniowie szóstych klas podstawówek wzięli udział w quizie, którego tematem był - oczywiście - ziemniak. Trzyosobowa reprezentacja gospodarzy okazała się w tym przypadku mało gościnna, wygrywając z drużynami z Gągolina i Błędowa. Po nich przyszedł czas na konkursy sprawnościowe. Uczniowie próbowali swoich sił w slalomie z łyżeczką w ustach, a na niej położonym ziemniakiem, żonglerce czy rzutem ziemniakiem do koszyka. Zgodnie z tradycją łaguszewskich szkół, na każdej imprezie występuje szkolny teatr "Między Słowami". Tym razem młodzi aktorzy przedstawili krótkie inscenizacje ukazujące historię wywodzącej się z Andów rośliny.