publikacja 20.11.2013 17:40
Uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego i Praktycznego na łowickim Blichu chętnie korzystają z możliwości zagranicznych szkoleń i wyjazdów.
Podczas pobytu w Niemczech uczniowie zwiedzali zabytki Dolnej Saksonii
Archiwum ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu
W listopadzie kolejna grupa uczniów z Blichu odbywała praktyki w ośrodku szkoleniowym Deula Nienburg w ramach projektu "PWP Wykorzystanie europejskich doświadczeń z dziedziny rolnictwa i gastronomii szansą na zdobycie i rozwój kompetencji zawodowych uczniów ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu".
Tym razem do zachodniego sąsiada Polski pojechali: Ilona Boczek z IV kl. technikum turystyki wiejskiej, Sandra Miłowska z III kl. technikum agrobiznesu, Patryk Wilk, Szymon Placek, Kacper Wilk, Kamil Szczepaniak, Piotr Figat, Damian Maszkowski, Piotr Pietraszewski, Jakub Kazimierczak - wszyscy z III kl. technikum mechanizacji rolnictwa.
Termin listopadowy nie sprzyjał wprawdzie pracom polowym, ale ośrodek, w którym odbywały się zajęcia, dysponował halą z polem 1700 mkw. z przeznaczeniem do prac ziemnych.
W czasie praktyk ich uczestnicy przyswajali sobie zasady uprawy i hodowli oraz poznawali organizację wytwarzania tzw. zielonej energii.
Oprócz zajęć praktycznych uczniom szczególnie spodobały się dwa wyjazdy poza siedzibę organizatora: na targi Agritechnika w Hannowerze oraz do fabryki Volkswagena w Wolfsburgu.
Delegacja blichowska w czasie pobytu w Grecji
Archiwum ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu
Również w listopadzie, w ramach realizowanego przez szkołę Wielostronnego Projektu Partnerskiego Comenius, do miasta Komotini w Grecji pod opieką nauczycielek Anny Tomczak i Edyty Klak wyjechały trzy uczennice II kl. technikum technologii żywności: Daria Drabik, Paulina Jachimek oraz Edyta Wojda.
Tematem przewodnim pobytu było porównanie procesu technologicznego produkcji oliwy z oliwek w Grecji z produkcją oleju w państwach partnerskich.
Dzięki temu młodzież mogła poszerzyć swą wiedzę z obszaru procesów technologicznych i słownictwo zawodowe z języka angielskiego.
Polska grupa przygotowała na to spotkanie prezentację multimedialną na temat: "Produkcja oleju z rzepaku".
Program wizyty był bardzo atrakcyjny. Uwzględniał zarówno wycieczki do zakładów produkcyjnych oliwy z oliwek, herbaty oraz piwa, jak również zwiedzanie ciekawych miejsc, zabytków i muzeów na terenie Komotini i okolic.
Uczestnicy międzynarodowego spotkania zwiedzili m.in. bizantyjski most, tradycyjny dom grecki z XVIII wieku, miejsce wykopalisk miasta Abdira, które powstało w I wieku p.n.e., ruiny teatru greckiego w Maroneia, a także wybudowany na wyspie na jeziorze Vistonida klasztor grekokatolicki św. Mikołaja oraz kaplicę Najświętszej Maryi Panny.
Pobyt urozmaiciła wizyta w rezerwacie przyrody, manufakturze jedwabiu oraz w typowym gospodarstwie, które zajmuje się uprawą oliwek. Młodzież uczestniczyła w zorganizowanych zabawach, np. poszukiwania skarbów czy nauki tańców greckich.
Warto podkreślić, że młodzi ludzie nocowali w domach miejscowych Greków i jedynym językiem, w jakim się komunikowali, był angielski.