Nowy numer 13/2024 Archiwum

Pająki i gar pomidorówki

Bicie rekordu na Największy Łowicki Pająk, potrawy z pomidorem w roli głównej, a także występy zespołów ludowych, to tylko niektóre atrakcje XIII Biesiady Łowickiej.

W niedzielę 26 sierpnia w skansenie w Marzycach po raz 13. odbyła się Biesiada Łowicka. W tym roku została ona wzbogacona o „Piknik Pomidorowy”, w czasie którego odbywała się degustacja potraw, w których podstawowym produktem był pomidor. Startujący w pomidorowym konkursie prześcigali się nie tylko w pomysłach na potrawy, ale także w ich dekoracjach. By ugościć wszystkich przybyłych przygotowano 1.500 porcji aromatycznej pomidorówki.

Impreza w swym założeniu promująca dziedzictwo kulturowe ziemi łowickiej i zaprzyjaźnionych powiatów: tatrzańskiego, świdnickiego, i kartuskiego jak zwykle ściągnęła rzeszę Księżaków i turystów.

Konkursy, występy i degustacje poprzedziła uroczysta Msza św. odprawiona w kościele w skansenie. Uczestniczyły w niej delegacje i zespoły ludowe z zaprzyjaźnionych powiatów. Po Eucharystii i oficjalnym otwarciu oraz występach, zostały wręczone tegorocznym laureatom: statuetka Marka Regionalna „Łowickie” a także nagrody „Łowicka Róża” i nagroda im. Władysława Grabskiego. Odbył się też pokaz bicia rekordu na „Największy Łowicki Pająk”. Pająk to tradycyjna  ozdoba z regionu Łowickiego zawieszana pod sufitem.  Zwycięski owad zachwycał rozmiarem i różnorodnością kolorów. Przybyli goście bawili się przy muzyce zespołów „Obsesja”, „Dance Step”, występach klubu seniora „Radość” i grupie tanecznej działającej przy GOK w Chąśno. Na dużej zaś scenie odbyły się występy zespołu „Bałagan”. Gwiazdą wieczoru była Patrycja Markowska z zespołem.   

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy