publikacja 05.09.2013 00:00
Przepis na nalewkę nadesłała Agnieszka ze Skierniewic.
Nalewka "Łzy konika polnego" najlepiej smakuje w chłodne jesienne wieczory
Agnieszka Napiórkowska /GN
Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
łyżka suszonych płatków róży ogrodowej
łyżka zielonej ruty
łyżka zielonej mięty
po szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru
2 I wódki
Wykonanie:
Płatki róży, rutę, miętę, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, imbir zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu przez 15–20 min. Następnie do wywaru dodać miód, cukier, wódkę i wymieszać. Naczynie dobrze przykryć i podgrzać, ale nie gotować. Po odstawieniu z ognia, kiedy napój ostygnie, zlać go do szklanego zamykanego naczynia i zostawić na kilka dni. Potem napój sklarować i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu, aby się „przegryzł" minimum 10 dni. Nalewka najlepiej smakuje po kilku miesiącach.