Sałatkowe bratki, fiołki i stokrotki

Agnieszka Napiórkowska

publikacja 05.09.2013 08:07

Wiele kwiatów, które rosną na naszych polach, łąkach i w ogrodach nadaje się do... jedzenia.

Sięgając po kwiaty, koniecznie trzeba sprawdzić, czy są jadalne. Rododendrony nie są Sięgając po kwiaty, koniecznie trzeba sprawdzić, czy są jadalne. Rododendrony nie są
Jolanta Kuś

Nie każdy wie, że - poza kalafiorem i brokułem - istnieje kilkadziesiąt gatunków kwiatów nadających się do jedzenia. Większość kwiatów warzyw i ziół jest jadalna. Wyjątek stanowią kwiaty oberżyny, papryki, pomidorów, szparagów i ziemniaków. Przed przygotowaniem sobie pysznej sałatki z dodatkiem płatków czy usmażeniem placków z jakiegoś kwiatostanu koniecznie trzeba sprawdzić, czy są one jadalne. Złota zasada mówi, że jeśli mamy wątpliwość, nie należy danej rośliny spożywać. Do swoich potraw nie należy też dodawać kwiatów kupionych w kwiaciarniach, gdyż te mogą być wcześniej spryskane środkami chemicznymi.

Pamiętać też należy, że wśród kwiatów, które rosną w naszych ogrodach, są rośliny trujące. Do takich należą m.in.: azalie, glicynie, hortensje, hiacynty, irysy, jaskry, konwalie, a także krokusy, lobelie, naparstnice, oleandry, rododendrony, wilce, zawilce, kwiaty groszku zielonego i  żonkile.

Kwiaty jadalne można spożywać na surowo, smażyć je, robić herbatkę. Kwiaty akacji (robinia akacjowa) można np. przygotować  w cieście, użyć ich do placków czy zrobić z nich konfitury. Podobne potrawy można przyrządzić z kwiatu bzu czarnego. Ten dodatkowo wyśmienicie smakuje także w nalewce. Trzeba jednak pamiętać, że nie wolno jeść owoców czarnego bzu, a jego kwiaty nie nadają się do jedzenia na surowo. Świeże kwiaty i owoce zawierają bowiem toksyczny składnik zwany sambunigryną, który podczas smażenia i przetwarzania ulega rozkładowi. Wyjątkowo wdzięczne są fiołki. Z powodzeniem można je dodawać do sałatek, galaretek, soków, herbat. Pięknie wyglądają zamrożone w kostce lodu. Warto dodać, że zawierają one bardzo dużo witaminy C.

Do sałatek i surówek można dodawać także kwiaty białej i łąkowej koniczyny, stokrotki, bratki, mniszka lekarskiego. Do pikantnych zaś potraw doskonałym dodatkiem może być kwiat czosnku.