Kolorowa sałatka ryżowa

nap

publikacja 12.09.2013 13:14

Przepis otrzymaliśmy od Marty Zdun ze Skierniewic.

Salatka najlepiej smakuje ze świeżą bagietką Salatka najlepiej smakuje ze świeżą bagietką
Agnieszka Napiórkowska /GN

Składniki:


2/3 szklanki ryżu (125g),

 ½ świeżego ogórka,

 2 marchewki,

1 pęczek rzodkiewek,

1 cebula,

4 łyżki oleju słonecznikowego,

sól 

3 łyżki Octu winnego czerwonego,

½ łyżeczki Kurkumy,

1 łyżeczka Koperku,

Pieprz czarny mielony,

1 łyżka Musztardy Sarepskiej.

Wykonanie:
Ryż zalać wrzącą wodą, dodać kurkumę, osolić i gotować 20 min. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Ogórek, marchewki, cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z ryżem. Z musztardy, octu, oleju i koperku utrzeć pikantny sos. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na 1 godzinę. Podawać ze świeżą bagietką.