publikacja 12.09.2013 13:32
Przepis na jesienną sałatkę nadesłała Marzena Nowojorska.
Sałatka nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie wygląda
Agnieszka Napiórkowska /GN
Składniki:
2 małe cukinie
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 pomidory
1 cebula
200 g szynki lub innej wędliny
100 g sera typu fetta
kilka oliwek
na sos: sok z 1 cytryny, 4 łyżki oleju, sól, cukier, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 1 łyżeczka czosnku granulowanego,1/2 łyżki ziół do sałatek, pieprz czarny mielony.
Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki (oprócz oliwek) pokroić w kostkę i wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z octem, olejem, czosnkiem i ziołami. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i odstawić na 10 minut. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, przybrać oliwkami i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godz..