Sałatka jesienna z cukinii

nap

publikacja 12.09.2013 13:32

Przepis na jesienną sałatkę nadesłała Marzena Nowojorska.

Sałatka nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie wygląda Sałatka nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie wygląda
Agnieszka Napiórkowska /GN

Składniki:

2 małe cukinie

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

2 pomidory

1 cebula

200 g szynki lub innej wędliny

100 g sera typu fetta

kilka oliwek

na sos: sok z 1 cytryny, 4 łyżki oleju, sól, cukier, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 1 łyżeczka czosnku granulowanego,1/2 łyżki ziół do sałatek, pieprz czarny mielony.

Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki (oprócz oliwek) pokroić w kostkę i wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z octem, olejem, czosnkiem i ziołami. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i odstawić na 10 minut. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, przybrać oliwkami i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godz..