Dofinansowanie dla Instytutu Ogrodnictwa

IO, na

publikacja 16.01.2021 03:33

Marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber wręczył prof. Dorocie Konopackiej, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach symboliczny czek na dofinansowanie Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej o wartości ponad 5,8 mln złotych.

Czek odebrała prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa - Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Czek odebrała prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa - Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.
Archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego

W wydarzeniu uczestniczyli również Ewa Wendrowska, radna Sejmiku Województwa Łódzkiego, oraz dr Waldemar Kiszczak, pracownik naukowy Zakładu Biologii Stosowanej.

Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych, najnowocześniejsza w Polsce komórka badawczo-rozwojowa, zostanie utworzona w ramach projektu współfinansowanego przez UE z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego 2014–2020.

Projekt ma na celu unowocześnienie infrastruktury badawczo-rozwojowej Pracowni Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw. Zakłada modernizację sterująco-monitorującego systemu utrzymującego atmosfery kontrolowane (KA) oraz układu chłodniczego, a także zakup i uruchomienie aparatury do ilościowej i jakościowej weryfikacji przemian fizjologicznych w przechowywanych surowcach i produktach.

Otrzymana dotacja pozwoli na prowadzenie badań i kreowanie innowacji w dziedzinie technologii przechowywania (w tym inteligentnych opakowań) oraz komercjalizację wiedzy i wdrażanie zaleceń dla utrzymania wysokiej jakości produktów ogrodniczych. Koordynatorem Projektu jest dr inż. Krzysztof Rutkowski – Kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw oraz kierownik Pracowni Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego.

Warto dodać, że w placówce opracowano i wdrożono do praktyki nowoczesne technologie przechowywania dzięki czemu owoce i warzywa są dostępne na rynku przez cały rok.