− Pozostają wspomnienia, których nikt nam nie odbierze, a chyba każdy pamięta smak „robotniczej” za 44 zł, wzajemną pomoc, wielkie wydarzenia i krótkie pogawędki na korytarzach. Żal, że nie ma już tych zakładów – mówili uczestnicy spotkania.
▲ W spotkaniu udział wzięli pracownicy różnych specjalności byłych Zakładów Mięsnych w Rawie Mazowieckiej, m.in. elektrycy, lekarz weterynarii, sortownicy mięsa czy „skórowaczki”.
Magdalena Gorożankin /Foto Gość
Muzeum Ziemi Rawskiej wraz z Miejską Biblioteką Publiczną w Rawie Mazowieckiej od kilku lat organizują cykl spotkań „Wspomnienia z dziejów Rawy”. – Co jakiś czas zbieramy informacje, którymi sami dysponujemy, i poniekąd prowokujemy mieszkańców, świadków historii do tego, by dzielili się swoimi wspomnieniami, a dzięki temu pomogli nam zatrzymać ją, udokumentować dla kolejnych pokoleń – mówi Marcin Broniarczyk, dyrektor Muzeum Ziemi Rawskiej.
Do tej pory mieszkańcy Rawy i okolic dzielili się wspomnieniami sportowymi z funkcjonowania lodowiska na terenie zamku czy z huraganu, który przeszedł przez miasto w 1953 roku. Spotkanie, które 6 października odbyło się w Jatkach Miejskich, tym razem dotyczyło Zakładów Mięsnych w Rawie Mazowieckiej, które przez lata były miejscem pracy setek mieszkańców.
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.