– Da się połączyć współczesne trendy, rozwój technologii i powrót do korzeni, czyli upraw i hodowli w zgodzie z naturą. Z tym założeniem jesteśmy gotowi wprowadzać małe, ale znaczące zmiany. I każdy może to zrobić – mówią uczniowie LO w Puszczy Mariańskiej.
Coraz więcej łąk kwietnych, własnych ogródków warzywnych, lokalnych ryneczków, sąsiedzkiej wymiany produktów czy indywidualnego produkowania serów i wędlin. W regionie między Łodzią a Warszawą rośnie zainteresowanie permakulturą – zrównoważonym podejściem do uprawy roślin i życia w zgodzie z naturą. Coraz więcej mieszkańców – zarówno z miast, jak i wsi – sięga po rozwiązania inspirowane tą ideą. Inicjatywy społeczne, warsztaty, wycieczki oraz oddolne projekty świadczą o tym, że permakultura przestaje być niszowym trendem, a staje się realną alternatywą dla tradycyjnych metod gospodarowania. Potwierdzają to uczniowie Liceum Ogólnokształcącego im. C. Tańskiego w Puszczy Mariańskiej i studenci ogrodnictwa Akademii Nauk Stosowanych im. S. Batorego w Skierniewicach, którzy w ciągu jednego dnia odwiedzili kilka gospodarstw permakultorwych w regionie.
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.